Onze klanten geven ons een 9,5

Verkeersongeval door eigen schuld; toch recht op een schadevergoeding?

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval, waarbij u zelf de schuld heeft? En heeft u daarbij zelf (ernstig) letsel opgelopen? Dan is in sommige gevallen ook uw letselschade te verhalen. Hierbij is het wel van belang dat er een SVI-verzekering (Schadeverzekering voor Inzittenden) is afgesloten voor het desbetreffende gemotoriseerde voertuig.

Lees in dit artikel meer over het verhalen van schade wanneer u zelf de ‘schuldige’ bent van een verkeersongeval.

Letselschade door verkeersongeval

Wanneer u als bestuurder van een auto, motor of ander gemotoriseerd voertuig een ongeval veroorzaakt, is het niet mogelijk om de eigen schade te verhalen op de andere partij(en) die betrokken zijn geraakt bij dit ongeval. Eventuele inzittenden of duo passagiers kunnen in die situatie hun schade claimen op basis van de wettelijke aansprakelijkheid van de eigenaar van het motorvoertuig. Deze wettelijke aansprakelijkheid moet verplicht worden verzekerd voor een motorvoertuig. Echter hiermee is uw eigen opgelopen letsel niet verzekerd.

Ongeval veroorzaakt: eigen schade claimen?

Als ‘schuldige’ van een verkeersongeval is het van belang om uit te zoeken of er een SVI-verzekering (Schadeverzekering voor Inzittenden) is afgesloten voor het motorvoertuig waarmee u reed. Dit is geen standaard verplichte verzekering zoals de WA-verzekering. Deze aanvullende verzekering zorgt er voor dat u uw eigen geleden schade in de meeste gevallen volledig vergoed krijgt, wanneer u zelf een ongeval veroorzaakt heeft (met of zonder andere verkeersdeelnemers) en wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval waarbij er geen schuldige aangewezen kan worden. Het is dus altijd verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Let op: een SVI-verzekering is iets heel anders dan een OIV-verzekering (Ongevallen Inzittenden Verzekering). Bij de OIV-verzekering is het maximaal uit te betalen bedrag vooraf al vastgesteld en wordt op basis van het percentage blijvende invaliditeit uitbetaald. Een SVI-verzekering vergoedt uw eigen letselschade, inclusief smartengeld.

Wat vergoedt een SVI-verzekering?

De SVI-verzekering dekt in veel gevallen de werkelijk geleden schade van u als bestuurder als u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval. Bij sommige verzekeraars is de dekking voor verschillende schadeposten gemaximeerd of zijn er soms bepaalde schadeposten uitgesloten van vergoeding.

De meeste SVI-verzekeringen kennen echter een volledige vergoeding van alle schadeposten die volgens het Burgerlijk Wetboek ook voor vergoeding in aanmerking komen. Denk hierbij aan: medische kosten, gemaakte reiskosten, studievertraging, smartengeld, kosten in verband met noodzakelijke huishoudelijke hulp, misgelopen inkomsten, etc.

Schade verhalen op SVI-verzekeraar

Wij kunnen u bijstaan bij het vaststellen van de vergoedingsplicht van de verzekeraar op basis van de daarvoor opgestelde voorwaarden. Vervolgens zorgen wij ook voor het verhalen van de schade op de SVI-verzekeraar. Die verzekeraar treedt in deze situatie op als de wederpartij. Zij moeten immers nu uw schade gaan vergoeden.

Tijbout kan uw belangen kosteloos behartigen, ook onze kosten worden op de SVI-verzekeraar verhaald. Voor u zijn er in de meeste gevallen dus geen kosten verbonden aan de werkzaamheden die wij voor u verzorgen.

Heeft u vragen of wilt u graag ondersteund worden in het verhalen van uw letselschade? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te horen wat voor u de mogelijkheden zijn.

Direct gratis advies?

(075) 640 10 40

Neem contact op met een specialist

[email protected]

Binnen 24 uur antwoord op al je vragen

Stuur ons een bericht

Neem contact op met een specialist